Για τις μέλισσες , που μεταφέρουν τη γύρη από τα λουλούδι σε λουλούδι γονιμοποιώντας τα φυτά και εξασφαλίζοντας για μας το 80% των τροφίμων, η γύρη είναι τροφή. Τροφή γεμάτη πηγή πρωτεΐνων, λιπιδίων, βιταμινών και μετάλλων. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία φυτών από τα οποία συλλέγεται η γύρη τόσο πιο πλούσια η διατροφικής της αξία.
Οι κόκκοι της γύρης από τα λουλούδια, μαζεύονται σε μπαλάκι από τις μέλισσα που προσθέτει λίγο νέκταρ για καλύτερη συνοχή καθώς και προβιοτικούς μικροοργανισμούς.

Η γύρη συλλέγεται, κοσκινίζεται με ειδικό διαλογέα και καταψύχεται απευθείας στους -18οC ή αποξηραίνεται μερικώς και συντηρείται σε ψύξη 4ο C.
Γιατί να τρώω γύρη;
Η γύρη είναι το πληρέστερο διατροφικό συμπλήρωμα και παράλληλα πηγή αντιοξειδωτικών, πρεβιοτικών και προβιοτικών.
Η γύρη περιέχει:
- πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία
- σάκχαρα (μόνο 45 θερμίδες / ημερήσια ποσότητα)
- λιπίδια
- λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών)
- μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία
- βιταμίνες C, E, B
- φλαβονοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακα), μεταξύ αυτών την ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη P
- καροτενοειδή
- νουκλεϊκα οξέα και νουκλεοτίδια
- ένζυμα
- αυξητικούς παράγοντες
- Ρ-κουμαρικό οξύ
Τι προσφέρει η γύρη στην υγεία;
- Βελτιώνει την σωματική και διανοητική λειτουργία, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία, ακόμα και την κατάθλιψη
- Η ρουτίνη που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων.Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές, υπερπλασίες και κακοήθεις νεοπλασίες
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμολύ
- Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο.
- Μειώνει την κακή LDLκαι αυξάνει την καλή HDL χοληστερόλη. Μειώνει επίσης και τα τριγλυκερίδια
- Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει τον μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά)
- Χρησιμοποιείται επίσης και κατά της νευρικής ανορεξίας (τονώνει τον καταπονημένο οργανισμό, αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά)
- Χρησιμοποιείται κατά της αναιμίας
- Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες
- Χρησιμοποιείται με επιτυχία κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών
- Χρησιμοποιείται κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
- Τονώνει τη λίμπιντο (ερωτική διάθεση) και αυξάνει την γονιμότητα
- Επιστημονικές μελέτες (από το 1948) αναφέρουν ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου και έχει θετική επίδραση στην μακροζωία και την ευζωία
- Απαραίτητη στους αθλητές μιας και αυξάνει τις επιδόσεις
Αντενδείξεις:
Η αλλεργία στην κατανάλωση γύρης (αφορά περίπου 1 στους 2000) είναι ευτυχώς σπάνια. Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γύρης (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε την λήψη γύρης και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.
Δοσολογία:
Μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γύρη ~35γρ. (όσο πιο πολύχρωμη τόσο καλύτερα), καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία ενός μέσου ενήλικα, ενώ έχει μόλις 45 θερμίδες.
Μπορούμε να τρώμε καθημερινά γύρη, το πρωί σκέτη, με μέλι και λίγο γιαούρτι ή μέσα σε χυμό. Για αθλητές με έντονη προπόνηση μπορεί η δόση να τριπλασιαστεί.
Για περισσότερες πληροφορίες ή εκδήλωση ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ